Onze Specialisaties:

KINESITHERAPIE

Dat bewegen niet vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als kinesitherapeut weet je “ de mens in beweging ” te begrijpen en zo de patiënt te adviseren, behandelen en te begeleiden.

Kinesitherapie is geëvolueerd tot een wetenschap met een eigen onderzoeksveld binnen de geneeskunde. Ze volgt de laatste grondige veranderingen op wetenschappelijke, empirisch bereikte kennis.

“Kinesitherapie” betekent letterlijk “behandelen door te bewegen” en staat voor een hele waaier van therapieën. Kinesitherapie is dan ook veel meer dan massage. Het is een wetenschap in volle uitbreiding en er worden dan ook voortdurend nieuwe onderzoeken gedaan en nieuwe technieken toegepast. Als kinesitherapeut hebben we al enkele jaren ervaring in verschillende technieken:

Courante Pathologie; Fa-Pathologie; Fb-Pathologie; E- Pathologie

SCHOUDER-REVALIDATIE

Het schoudergewricht is het meest complexe gewricht van het lichaam. Naast de zeer grote bewegingsmogelijkheid dient het gewricht tevens veel stabiliteit te bieden aan de hand en elleboog bij bepaalde handelingen.

Veel beweging en veel stabiliteit bieden is een theoretische paradox. En toch heeft het lichaam die mogelijkheid.

Specifieke schouderrevalidatie is aangewezen na een operatie maar ook zeker om een operatie te vermijden. Zowel spontaan ontstane klachten als overbelastingsletsels kunnen vaak met de aangepaste oefentherapie verholpen worden.

Orthopedische geneeskunde

Orthopedische geneeskunde is die tak van de medische wetenschap die het onderzoek en de behandeling van weke-delenletsels van het bewegingsstelsel tot onderwerp heeft:  spier, pees, ligament, gewrichtskapsel, bursa, aponeurose, meniscus, corpus liberum, discus. 

Het is de niet-chirurgische richting binnen de orthopedie.

Osteopathie

In mijn opleidingen die ik reeds in het verleden reeds heb afgewerkt, was ik telkens enthousiast om van alles bij te leren. Bij het afronden van de vroegere opleidingen, bleef ik vaak een beetje op mijn honger zitten.

Ik had veel bijgeleerd maar miste net dat volledige beeld.

Na mijn 5 jarige opleiding tot D.O. (Degree in Osteopathy) heb ik een heel ander gevoel. Ik meen te kunnen spreken van een veel bredere kijk op mijn patiënt en zijn/haar klachten.

KNIE REVALIDATIE

De knie is een complex gewricht waarin men eigenlijk drie afzonderlijke gewrichten kan onderscheiden. In de knie scharnieren het dijbeen en scheenbeen (resp. femur – tibia) over elkaar. Er is een mediale en laterale zijde (resp. binnen – buiten). Het derde gewricht bevindt zich achter de knieschijf. 

Elk gewricht is bedekt met een laag kraakbeen (cartilage). Tussen het dij- en scheenbeen treffen we de beide menisci aan die het kraakbeen beschermen en fungeren als een schokdemper. 

 De stabiliteit van de knie wordt gegarandeerd door beide menisci, de voorste en achterste kruisband en  beide collaterale banden.

Om een goede mobiliteit te garanderen is een goede staat van het kraakbeen noodzakelijk evenals een hoeveelheid gewrichtsvocht. 

Bij arthrose gaat de hoeveelheid kraakbeen verminderen wat resulteert in een verminderde bewegingsvrijheid en in een toename van de pijn.

Medical taping concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd.

Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid.

Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

MANUELE THERAPIE

Centraal in het onderzoek staat de oorzaak en de tijdslijn van je letsel of disfunctie. Daarmee wil de manueel therapeut oordelen of de oorzaak op de plaats van het letsel ligt en/of door andere factoren veroorzaakt wordt.

Het is de bedoeling je functionele hinder te evalueren. De behandeling is namelijk in eerste instantie gericht op het kunnen hernemen van je normale activiteiten en op je algemene gezondheid.

SPORT REVALIDATIE

De sportkinesitherapeut is enerzijds gespecialiseerd in het behandelen van sportletsels en anderzijds in de preventie ervan.

Naast het behandelen van de sportletsels speelt de sportkinesitherapeut ook een belangrijke rol in de trainingsbegeleiding en het geven van advies en voorlichting (bv. over voeding, overtraining, …).

Een sportkinesitherapeut richt zich tot alle sporters, zowel tot de competitieve als tot de recreatieve sporter.

De sportkinesist helpt sporters op verschillende manieren:

  1. Revalidatie – ze helpen je herstellen van blessures.
  2. Opnieuw fit – ze stomen je terug klaar om je sport te hervatten.
  3. Preventie – via gerichte behandelingen versterken ze je gestel om blessures te voorkomen.
  4. Prestatie verbetering – via gerichte training maken ze je beter, sterker, stabieler, soepeler en sneller.
  5. Personal Training – op een persoonlijke, systematische en wetenschappelijk onderbouwde manier begeleiden ze je naar structureel betere sportprestaties.

Cardiale revalidatie

Na een acuut hartprobleem is het absoluut aangeraden om een fysieke training op te starten. Daarbij is het zeer belangrijk dat dit onder de juiste begeleiding gebeurt. Voor deze begeleiding kan je een beroep doen op cardiale revalidatiecentra. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die zo’n training volgen, 20 tot 30% minder kans hebben op overlijden.

Men kan dus stellen dat een revalidatieprogramma een zeer verstandige keuze is. Cardiale revalidatieprogramma’s zijn voornamelijk multidisciplinair. Dit betekent dat verschillende aspecten van de hartpatiënt onder de loep worden genomen en een verandering in de levensstijl wordt voorgesteld

U kunt in de praktijk terecht op afspraak in de voormiddag, namiddag of avond.

Afspraken worden bij voorkeur telefonisch vastgelegd.

Bel nu

T: 09/369.51.90   M: 0475/52.44.71

Opgelet: Wij zijn verhuizd!

Waar? Haeghensgoed 13A te Laarne

Opmerking: Avondconsultaties voor osteopathie zullen we in de Bochtenstraat blijven doen

Tevrden Patiënten per jaar

jaar ervaring

{

Klanten Review:

Ik had na enkele aandoeningen verschillende kinesisten geraadpleegd, toen ik de naam van Ruben Coutteau hoorde. Met Ruben klikte het vrijwel onmiddellijk. Hij luistert op een vriendelijke manier echt naar je klachten, heeft duidelijk kennis van zaken en staat altijd open voor een aangename babbel, ook wanneer het minder goed gaat.

– Katrin DM –

Dankzij Ruben Coutteau en zijn team zette ik - letterlijk en figuurlijk - stappen vooruit na mijn eerste en tweede kruisbandscheur. Steeds werd ik in de praktijk ontvangen met een glimlach en werd ik steeds persoonlijk begeleid door middel van gerichte oefeningen en krachttraining, om de optimale herstelling van mijn knie te bieden. Ruben is altijd zeer betrokken geweest bij de revalidatie, en bij vragen kon ik steeds opbellen voor bemoedigende en adviserende woorden. De kinesitherapie-praktijk van Ruben Coutteau in Laarne is om die reden niet enkel uitstekend in de begeleiding van patiënten, maar bovendien in de begeleiding van mensen.

– Victor G –

Contacteer ons 

Telefoon

09/369.51.90

0475/52.44.71

Openingsuren

Ma – Vrij: 8.30U – 22U

Adres

Haeghensgoed 13A, 9270 Laarne

Avondconsultaties ostheopathie: Bochtenstraat 42, 9270 Laarne