Home   |  Wie ben ik   |  Specialisaties   |  Contact   |  Links

Knierevalidatie

De knie is een complex gewricht waarin men eigenlijk drie afzonderlijke gewrichten kan onderscheiden. In de knie scharnieren het dijbeen en scheenbeen (resp. femur - tibia) over elkaar. Er is een mediale en laterale zijde (resp. binnen - buiten). Het derde gewricht bevindt zich achter de knieschijf. 

Elk gewricht is bedekt met een laag kraakbeen (cartilage). Tussen het dij- en scheenbeen treffen we de beide menisci aan die het kraakbeen beschermen en fungeren als een schokdemper. 

De stabiliteit van de knie wordt gegarandeerd door beide menisci, de voorste en achterste kruisband en  beide collaterale banden.
Om een goede mobiliteit te garanderen is een goede staat van het kraakbeen noodzakelijk evenals een hoeveelheid gewrichtsvocht. 
Bij arthrose gaat de hoeveelheid kraakbeen verminderen wat resulteert in een verminderde bewegingsvrijheid en in een toename van de pijn.

Knieaandoeningen

Arthrose

Wat is arthrose ?
Bij arthrose treedt er verlies op van kraakbeen wat resulteert in een minder vlotte beweging in het kniegewricht. Het lichaam zal trachten dit te verbeteren door meer gewrichtsvocht te produceren. Hierdoor komt er meer druk te staan op het kapsel wat pijn & zwelling veroorzaakt. Na verloop van tijd zal het lichaam trachten de druk te verspreiden over een groter oppervlak wat resulteert in extra botaanwas. Dit noemen we osteofyten.
De patiënt kan pijn voelen bij wandelen, hurken, trappen doen, fietsen, ... De plaats van de pijn is afhankelijk van welk gewricht er het meest aangetast is. Heuppijn kan ook uitgelokt worden door arthrose van de knie. 

Een klassieke Röntgenopname is vaak voldoende om de diagnose te stellen.

De behandeling van arthrose kan zowel conservatief als operatief zijn. Meestal wordt gestart met een voedingssupplement (glucosamine) om het kraakbeen te verstevigen. Dit kan ook intra-articulair worden toegediend door middel van een infiltratie ("gelspuiten"). Quadriceps oefeningen zijn ten stelligste aangeraden om de algemene stabiliteit en motoriek van de knie te verbeteren.  

Meniscusscheur

De laterale en mediale meniscus vormen een belangrijke schokdemper voor het kraakbeen. De mediale (binnenste) meniscus raakt het vaakst gekwetst. De oorzaak is meestal een flexie & rotatie trauma (bv. skiën, voetballen, ...).  De patiënt vertoont typisch pijn ter hoogte van de binnen- of buitenzijde van de knie en voornamelijk bij hurken & draaibewegingen.
Meestal wordt een MRI aangevraagd om de scheur beter in het licht te kunnen stellen.

De behandeling is meestal operatief daar een meniscus zeer slecht doorbloed is. Hierdoor is de kans op spontane genezing klein. Bij beperkte scheuren kan geprobeerd worden met conservatieve therapie zijnde lokale infiltraties met een cortisonepreparaat.

Voorste / achterste kruisbandruptuur

Onze knie bevat een voorste en achterste kruisband (resp. ACL / PCL). Deze zijn belangrijk voor de voor-achterwaartse stabiliteit van de knie. Bij een hevig torsietrauma kan deze kruisband scheuren met instabiliteit tot gevolg. Voornamelijk bij de zogenaamde "pivot" sporten (voetbal, skiën) is er een hoger risico dat men dit letsel oploopt.

De patiënt zal de instabiliteit aanvoelen als een doorzakkend gevoel ter hoogte van de knie. Frequent doorzakken is nefast voor het kraakbeen en wordt dus best vermeden.
 
Ondanks dat deze ruptuur klinisch kan vastgesteld worden, wordt nagenoeg altijd een MRIuitgevoerd om andere afwijkingen in het licht te stellen.

Een voorste kruisband wordt bijna altijd gereconstrueerd. Hiervoor worden lichaamseigen pezen van de hamstrings gebruikt om een nieuwe kruisband te vormen. De operatie gebeurt via een arthroscopische techniek.
Het duurt ongeveer 6 à 8 maand vooraleer de sporter zijn oorspronkelijk niveau terug bereikt heeft.

Een achterste kruisband (PCL) zal hersteld worden bij instabiliteit. Dit is echter minder het geval dan bij een voorste kruisbandruptuur. De initiële behandeling van een PCL scheur is vaak een stabiliserende brace in combinatie met kinesitherapie. 
Bij blijvende last wordt een arthroscopische reconstructie uitgevoerd.

Collateraal ligament letsel

Er zijn 2 belangrijke collaterale banden: mediaal & lateraal (MCL / LCL). 

Deze verzorgen de zijwaartse stabiliteit van de knie, zogenaamd valgus / varus manoeuvre (resp. X / O). 
Deze gewrichtsbanden komen onder spanning te staan bij valgus / varus trauma's en kunnen daardoor dan ook afscheuren. 
De behandeling bestaat meestal uit een stabiliserende brace.
Instabiele letsels vergen een operatief herstel.

Arthritis

Arthritis is een gewrichtsontsteking. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor. De meest gekende is rheumatoide arthritis waarbij er een woekering optreedt van het gewrichtsslijmvlies. Bij chronische arthritis wordt het kraakbeen ook aangetast en leidt dit tot arthrose van het gewricht. De behandeling is voornamelijk preventief. Bij arthrose na arthritis gelden dezelfde therapieën als voor een "klassieke" arthrose.

Ruben Coutteau © 2013 • Privacy Policy
Ontwikkeld door Webpunt.be